Sittningsnormer

Tips och råd inför sittningar

Finsittningar

Vid finsittningar är det lämpligt att inför sittningen, ta högst 1 glas vid förfesten (salongsberusad är ett mått att följa efter) för att senare kunna hålla sofistikerade samtal med sin bordsdam/bordsherre och inte på något vis bli överdrivet berusad under sittningen. Vid finsittningar brukar endast de mer seriösa reglerna användas, då resterande ej skall behövas komma till användning. Tempo bör inte användas om inte bordsskål, eller en fin sång, önskas. Under sittningen brukar det bjudas på både snaps och dryck så en festlig stämning brukar infinna sig vid sittningen oavsett. Efter sittningens slut (när vi inte längre sitter ner vid borden) så är det fritt fram för att göra som man behagar, även om man inte nödvändigtvis bör bli mer berusad än att man kan fortsätta hålla intressanta samtal med sina övriga sittningsgäster.

Vid finsittningar är det även hövligt att följa följande ”vett och etikett”-regler:

 Hälsa på alla i din närhet!

 Är du en herre hittar du din bordsdam till höger, är du en dam hittar du din bordsherre till vänster.

 Inga armbågar på borden!

 Som bordsherre skall du:

o Vända dig till din bordsdam när denne talar med dig.

o Dra ut stolen åt din bordsdam vid behov!

o Stå till din bordsdams förfogande!

o Om du skålar med din bordsdam så är det hövligt att vänta tills hon ställt ner sitt glas innan du ställer ner ditt eget.

o Gör sällskap åt din bordsdam när ni hämtar mat.

o Skåla först mittemot sedan till vänster sedan till höger.

 Som bordsdam skall du:

o Vända dig till din bordsherre när denne talar med dig.

o Gör sällskap åt din bordsherre när ni hämtar mat.

o Skåla först mittemot sedan till höger sedan till vänster.

 

Temasittningar

Vid temasittningar är det mer accepterat med förfest, tänk dock att du skall kunna bete dig vid sittningen, det är oerhört respektlöst mot de människor som ordnat sittningen att inte kunna vara tyst när toastmastern talar. Vid temasittningar gäller alla de vanliga reglerna, och tempo uppskattas för både sånger och bordsskålar.

Overallsittning

Vid overallsittningar, våra ”dräggigaste” sittningar, är en ordentlig förfest tillåten. Här kan du köra på och komma till sittningen, redan ganska i gasen. Som vanligt bör du kunna hålla på sittningsreglerna, men ett visst mått av översikt brukar visas från toastmasters.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *